Compositum

4 Simon

Einstein rulez! Gravitatiegolven gedetecteerd

In zijn algemene relativiteitstheorie (1915) stelde Einstein dat zwaartekracht een gevolg is van de invloed van massa op ruimtetijd. Materie (evenals elke andere vorm van energie) zou de ruimtetijd doen krommen en deze kromming zou zwaartekracht veroorzaken. Een jaar na zijn publicatie besefte Einstein dat zijn veronderstelde gekromde ruimte ook kon trillen. Botsende objecten, bijvoorbeeld neutronensterren of zwarte gaten, zouden een schokgolf door de ruimte stuwen, vergelijkbaar met de golfjes in een vijver, nadat er een steen in geworpen is. Einstein voorspelde hiermee het bestaan van zwaartekrachtsgolven.

gw-waves-wave

Zo’n 1,3 miljard jaar geleden – we spreken van het Mesoproterozoïcum, lang voordat de dinosauriërs de aarde bevolkten – vond ver buiten ons melkwegstelsel een botsing plaats. Twee extreem zware zwarte gaten, trokken elkaar aan en tolden almaar sneller om elkaar heen, tot wel 75 keer per seconde, om uiteindelijk samen te smelten tot één compact zwart gat van maar liefst 62 maal de massa van onze zon. Het signaal van de gravitatiegolven die daarbij tot stand kwamen, heeft ons nu (1,3 miljard jaar later) eindelijk bereikt. Amerikaanse en Europese natuurkundigen en astronomen hebben vandaag de waarneming van deze bewuste zwaartekrachttrilling officieel bevestigd.

e17_2 (1)

Om een dergelijk subtiel verschijnsel überhaupt te kunnen waarnemen, zijn reusachtige installaties vereist. De onlangs voor honderden miljoenen opgeknapte LIGO-detectoren in Washington en Louisiana toonden het signaal, toevalligerwijs een kleine week voor de officiële ingebruikname. De LIGO- apparatuur is in staat om afwijkingen van minder dan een atoomdiameter op te merken. Een geavanceerde analyse heeft eventuele sabotage en fake-signalen (aardse trillingen) uitgesloten. Het hardste bewijs ooit voor Einsteins algemene relativiteitstheorie.

In onderstaand filmpje een eenvoudige uitleg over de werking van gravitatiegolven en de meetwijze door LIGO (Laser Interferometry Gravitational-Wave Observatory).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 11 februari 2016 door in Astronomie, Opzienbarend, Wetenschap.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: