Compositum

4 Simon

Master Mind

Veel mensen hebben de zelfingenomen gedachte zich bovenaan de evolutionaire ladder te kunnen plaatsen, als zijnde de sterkste, de intelligentste, de meest ontwikkelde soort. Ik waag dit te betwijfelen. Waarom? Nou, ik heb (om eens iets te noemen) nog nooit een aap een soortgenoot de hersens zien inslaan omdat ie er een andere geloofsovertuiging op nahield. Apen zijn per definitie niet religieus, wat op zich al getuigt van intelligentie.

But seriously…

Er bestaan talloze voorbeelden van (zoog)dieren, anders dan de mens, toegerust met een denkraam of instinct dat hen in staat stelt beslissingen te nemen die de overlevingskans vergroten. Neem nu deze slimme vogel, die praktisch zonder aarzelen een aantal verschillende attributen in de juiste volgorde gebruikt om zo zijn voedsel te bemachtigen. Knap hoor. En dat zonder hulp van boven…

2 reacties op “Master Mind

 1. Peter
  16 januari 2016

  Ik kan me het niet anders voorstellen, dan dat deze vogel bij eerdere gelegenheid al kennis maakte met de voorwerpen en / of hulpmiddelen. Het is naar mijn mening te complex voor deze vogel om zoiets in eerste aanschouwing en zo kort in doorlooptijd te fixen. Hij moet de opdracht / oplossing herkend hebben om die direct goed en succesvol te kunnen uitvoeren.

  • Carolijn Jansen
   16 januari 2016

   Je eerste aanname klopt. De vogel heeft inderdaad eerder kennis gemaakt met de afzonderlijke voorwerpen. In het filmpje echter ziet hij ze voor het eerst gelijktijdig en op deze wijze opgesteld. Hij heeft geen gelegenheid gehad om het parcours te oefenen en bedenkt ter plekke de oplossing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 13 januari 2016 door in Flora & Fauna, Opzienbarend.

Archief

Blog statistieken

 • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: