Compositum

4 Simon

PiS

De Poolse minister van Cultuur, Piotr Glinski, lid van de rechts-nationalistische regeringspartij PiS, stelde niet zo lang geleden dat de publieke omroepen in zijn land onderhevig zouden moeten zijn aan staatscontrole.  … Dat is nogal wat.

Sinds ex-premier en leider van PiS, Jaroslaw Kaczynski, in oktober 2015 de verkiezingen won, is zijn partij druk doende zowel de media als de rechterlijke macht in haar greep te krijgen. Vijf benoemingen voor het Poolse grondwettelijke hof, werden onlangs door de regering vervangen door (jawel!) eigen kandidaten. De media stelde zich kritisch op en dat was tegen het zere been van PiS-fractieleider Ryszard Terlecki. De journalisten zouden partijdig zijn en ‘gedepolitiseerd’ moeten worden.

polen_ist_verloren

Kort voor de inluiding van het nieuwe jaar werd in Polen op de valreep een nieuwe mediawet aangenomen, die de regering bevoegdheid geeft om zelfstandig directie en hoofdredactie van de publieke omroep (TVP) te benoemen en te ontslaan. Hervorming van het publieke bestel is nodig, volgens Terlecki, omdat de omroep te kritisch, niet onafhankelijk en onvoldoende vaderlandslievend zou zijn. Uit protest zijn inmiddels (al dan niet gedwongen) vier leidinggevenden bij de TVP opgestapt. De achterblijvers zullen moeten buigen als zij hun baan willen behouden.

Zo dan! Wie is hier nu kritisch en vooringenomen? Deze zogeheten poging tot herstel van de katholieke waarden, zegt veel over de geldende katholieke waarden in het land. Het is een regelrechte aanslag op de persvrijheid, een kweekbodem voor censuur en een grove belediging voor de democratie. Een natie met een dergelijk bewind hoort in onze Europese Unie wat mij betreft niet langer thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 6 januari 2016 door in Maatschappij.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: