Compositum

4 Simon

Goede voornemens?

Elke minuut worden één miljoen plastic tasjes in gebruik genomen. Iets om bij stil te staan, wanneer je aan de kassa je boodschappen afrekent. Het komt neer op één triljard exemplaren op jaarbasis.

Sinds ik een extra container liet aanrukken om kunststof van overig afval te scheiden, ben ik me bewust van de immense hoeveelheid plastic die ik met mijn eenvoudige eenpersoonshuishouden verzamel. Ik gok dat het zo’n driekwart van mijn totaal aan huisafval beslaat…

Onze consumptiedrift heeft gevolgen voor het leven in en boven de oceaan en uiteindelijk ook voor onszelf. Wereldwijd produceren we jaarlijks zo’n 250 miljoen ton plastic, waarvan ongeveer de helft (!) voor eenmalig gebruik is. Naar schatting komt 4,7 miljoen ton (12.000 ton dagelijks) hiervan in de zee terecht. Dit kost elk jaar 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels de kop (schatting UNEP). Mocht je hiervan niet onder de indruk zijn, bedenk dan dat ook vissen deeltjes plastic binnenkrijgen en het afval in de voedselketen terecht komt, waardoor een verhoogd risico op onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen en kanker ontstaat.

 Plastic-soep-vogel-maagvulling

In 2013 berichtte ik al over Midway en de gevolgen van de plastic soep die zich in het noorden van de Pacifische Oceaan concentreert. Een gebied met een omvang van ongeveer 34 x Nederland… Een onomkeerbaar proces, schreef ik. En dat denk ik nog steeds, want met een populatie van 7,3 miljard en een verwachte snelle toename, heb ik niet de illusie dat we het probleem bij de basis (reduceren van onze afvalberg) kunnen aanpakken.

Maar hé, ik ben geen doemdenker en juich daarom elk initiatief toe, dat bijdraagt aan een beter leefklimaat. Zo ook het project van de 21-jarige Nederlander Boyan Slat. Hij ontwikkelde de Ocean Cleaner: een kunstmatige kustlijn die het plastic onderschept, waarna het gerecycled kan worden. In Wageningen wordt al langere tijd druk getest. In de zomer van 2016 reist Slat met zijn team af naar Japan om de eerste 2 kilometer kustlijn uit te zetten. Over vier jaar moet dit zijn uitgebreid tot 100 kilometer. Slat verwacht uiteindelijk zo’n 40% van alle plastic te kunnen onderscheppen. Petje af voor deze jonge wetenschapper!

Oh… en onderschat ook vooral je eigen bijdrage niet. Wees je bewust van wat je consumeert, scheid je afval en gebruik een shopper voor je boodschappen, zodat je vriendelijk kunt bedanken als de caissière je routinematig vraagt: “tasje erbij?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 1 januari 2016 door in Geografie, Maatschappij, Wetenschap.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: