Compositum

4 Simon

Wild Patagonia

TarantulaIk keek naar een aflevering van Natuur op 2, thema: Wild Patagonia. Een gebied dat zowel Chili als Argentinië beslaat en dat door de aanwezigheid van het volwassen Andes gebergte een grimmig klimaat kent. De oorspronkelijke menselijke bewoners waren Nomaden. In later jaren werd het gebied gekolonialiseerd door o.a. Engelsen, Nederlanders en Spanjaarden.

De omgeving is er adembenemend mooi, het leven daarentegen zwaar. Ik zou me in deze streek niet graag vestigen. Teveel verwend met het gezapige Nederlandse klimaat, dat op zichzelf al genoeg reden tot klagen biedt. Ben zeer warmbloedig, maar elk jaar, wanneer de wintermaanden zich aandienen, ontaard ik in een ware koukleum.

Patagonië kent een eigen Tarantula. Het vrouwtje houdt er, zoals redelijk gewoon bij spinnen, een kannibalistische occupatie op na. Het mannetje volgt de draden van het vrouwtje dat zich in haar hol verschanst. Hij trommelt wat om haar naar buiten te lokken. Bevalt hij haar niet, dan is het direct gedaan. Is ze geïnteresseerd, dan kan er gepaard worden. Daarmee is het mannetje echter nog niet buiten levensgevaar.

Na afloop van of zelfs al tijdens het paren loopt hij het risico een kopje kleiner te worden gemaakt. Het vrouwtje neemt zo extra eiwitten tot zich ten behoeve van het nageslacht. Daar zijn betere trucjes voor, denk ik dan. Het vrouwtje is en blijft nog even in trance, wanneer de klus geklaard is, waardoor hij de gelegenheid heeft om zich heel snel uit de voeten te maken.

Vreemde schepsels toch…

3 reacties op “Wild Patagonia

 1. Peter
  15 december 2015

  Het vrouwtje heeft zich in haar hol verschranst. Dat moet zoiets zijn als jezelf met heel veel voedsel opsluiten. Desalniettemin blijkt ze vindbaar voor het mannetje. Blijkt ze geïnteresseerd in het lokkende mannetje, dan moet het mannetje ook tijdens de paring waakzaam blijven. Immers als het vrouwtje z’n eiwitten wil, maakt ze h’m na afloop alsnog een kopje kleiner. Zou er echt een foefje zijn? Voor slikken en bevruchten zijn toch 2 mannetjes nodig?

  Keinewiederrede.

  • carolijnjansen
   15 december 2015

   Okay, dit behoeft nog wat uitleg…
   Het mannetje vindt het vrouwtje door haar met feromonen doordrenkte zijdedraden te volgen, die hem naar het hol leiden (waar zij zich ongetwijfeld met heel veel voedsel heeft opgesloten). Het mannetje moet inderdaad behoedzaam zijn, want als hij haar type niet is, verslindt zij hem direct. Als het liefdesspel haar niet bevalt, kan ze zich nog steeds bedenken en als hij eenmaal zijn pakketje heeft afgeleverd, heeft hij voor haar geen functie meer.

   Nu mag je mij iets uitleggen.
   Voor slikken en bevruchten heb je twee mannetjes nodig? Yep. Heb ik iets gemist?

 2. Carolijn Jansen
  17 december 2015

  Zo, ben wakker…
  Dank voor het mij impliciet wijzen op een taalvaut. Verschransen… Oei. Edit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 15 december 2015 door in Flora & Fauna, Wetenschap.

Archief

Blog statistieken

 • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: