Compositum

4 Simon

Alexander

Japanse reuzenspinkrab naar Sea LifeDe kranten stonden er bol van. Japanse reuzenkrab Alexander, de naar ons aller koning vernoemde nieuwste aanwinst van museum Sea Life in Scheveningen. Reeds omramd door de Hollanders, nog voordat hij hier arriveerde. Op woensdag 3 juli was het zover. Alexander, medogenloos weggerukt uit zijn habitat: de Stille Oceaan, langs de Japanse kust, werd door vier man sterk naar het Hollandse aquarium gedragen. Een schamel onderkomen in vergelijking met zijn vertrouwde thuishaven. Evengoed leek het dier al vlot in zijn element. Hij wekte alleszins een gezonde indruk

Naarmate de uren verstreken, vertoonde Alexander steeds minder activiteit. Zo vitaal als hij zich gedurende de dag had opgesteld, zo lusteloos werd hij met het aanvangen van de nacht. Ontheemd en eenzaam zag Alexander zijn lot tegemoet. Hij zou niet de gelegenheid krijgen om rustig te acclimatiseren. Een dag na zijn aankomst in Scheveningen, maakte Sea Life verslagen melding van zijn overlijden. 15 kilo krab. Goed voor zo’n 75 voorgerechten, aldus Haagse topchef Pierre Wind.

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) meldt niet verbaasd te zijn. Het vervoer van zeedieren is een riskante aangelegenheid. Met name reuzenspinkrabben zijn bijzonder gevoelig. Als er tijdens transport over land bijvoorbeeld lucht onder het schild kruipt, is dit fataal voor het dier. Je moet zelfs goed bedenken welk metaal je gebruikt voor de schroeven in het aquarium.

Japanse reuzenspinkrab naar Sea LifeHoewel ik een fervent tegenstander ben van parken en shows waarin levende have wordt tentoongesteld of ingezet ter vermaak, onderschrijf ik het belang waar het gaat om educatieve werking en het in stand houden van diersoorten. Elk verhaal kent meerdere kanten. Mijn gedachten over dit onderwerp zijn niet in twee, drie blogjes samen te vatten. Wellicht dus nog een vervolg. Maar laat ik stoppen de lezer af te leiden van waar het om gaat:

Na het zien van dit filmpje, heb ook ik Alexander in mijn hart gesloten. Groot respect voor dit schepsel, dat nooit was voorbestemd te verworden tot attractie of paradepaardje.

Rest in peace.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 5 juli 2013 door in Flora & Fauna.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: