Compositum

4 Simon

Ontwapenend

Saskia HollemanOp maandag 10 juni 2013 overleed op 68 jarige leeftijd Saskia Holleman. Wie een beetje politiek geëngageerd is, heeft haar al herkend van de foto. Het plaatje werd geschoten in 1970, in een weiland in Nootdorp, door fotograaf Hendrik Jan Koldeweij. De sessie werd georganiseerd ten behoeve van een reeks afbeeldingen in Sekstant, het periodiek van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming.

Terwijl Holleman zes maanden nadien genoot van haar wintersportvakantie, rolden er massaal posters van de drukpers waarop zij in vol ornaat te zien was. Middels een telegram werd ze kort daarop gewaarschuwd. Men was zo vrij geweest haar portret te gebruiken voor het inmiddels befaamde affiche van de Pacifistisch Socialistische Partij. Holleman was perplex. De zaak werd afgekocht voor het tegenwoordig luttele bedrag van 1250 gulden.

Het affiche veroorzaakte nogal wat opschudding. In Christelijke gemeenten werden kruis en borsten afgeplakt met tape, de feministische beweging sprak van uitbuiting van het vrouwelijk lichaam en al met al schoot de PSP haar doel voorbij. De partij verloor maar liefst twee zetels in de verkiezingen.

Holleman daarentegen ondervond geen schade van de actie en zette haar leven rustig voort. In 1972 ontmoette ze Peter Verstegen, vooraanstaand poëzievertaler van onder meer Dante en Shakespeare. Ze volgde zijn advies op, ging rechten studeren en werkte 31 jaar lang als strafrechtadvocaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 juni 2013 door in Maatschappij.

Archief

Blog statistieken

  • 9.014 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: