Compositum

4 Simon

Wikileaks

wikileaksMoedige vrijheidstrijders of dwaze principiëlen? Julian Assange heeft een missie, zoveel is zeker. Of je kunt spreken van een oprechte roeping, valt te betwijfelen.

Als ik uitga van het goede in de mens, vergeet ik even het slijk der aarde en stel ik dat Assange zich hard maakt voor wereldwijde persvrijheid. Een streven waarin ik me kan vinden.

Toch zie ik een reëel gevaar. Het naar buiten brengen van informatie, bedoeld om geheim te blijven, beïnvloed onwillekeurig de wereldpolitiek. Reden om Wikileaks uit te bannen?

Nee, ben ik geneigd te zeggen. De initiators van deze non-profit (?) organisatie zouden moeten afwegen welke informatie wel en welke niet zonder gevaar openbaar kan worden gepubliceerd. Maar dan, hoe realistisch is dit?

Voorspellen kan niemand. De vleugelslag van een vlinder voor de kust van Europa kan in de Caribische zee een orkaan doen losbarsten. Assange kan in hetzelfde licht met zijn Wikileaks een oorlog ontketenen.

Het bestrijden van de organisatie daarentegen riekt naar censuur. Is het aan de orde van diplomaten om te bepalen welke informatie al dan niet met het volk kan worden gedeeld? Een gegeven, totdat Wikileaks van zich liet horen.

De burger wordt moedwillig dom gehouden. Dat klinkt onaardig, maar het gebeurt niet zonder considerans. De massa is immers niet tot diplomatie in staat. En zonder het laatste zouden we maar al te eenvoudig in anarchie vervallen.

Een lastige kwestie. Geheel tegen mijn gewoonte in, onthoud ik me deze keer van een uitgesproken mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 december 2010 door in Maatschappij, Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: