Compositum

4 Simon

Wifi gevaarlijk?

bladaantastingVijf jaar geleden stelde de gemeente Alphen aan de Rijn vast dat tien procent van haar bomen onverklaarbare afwijkingen vertoont in de vorm van scheuren, knobbels, verkleuringen en afsterving van weefsel. Aantasting door een virus of bacterie werd uitgesloten.

Zeventig procent van de bomen in stedelijke gebieden vertoont intussen soortgelijke afwijkingen. Het fenomeen blijft niet beperkt tot Nederland; in heel de westerse wereld worden bomen aangetroffen met dergelijke verschijnselen.

In opdracht van de gemeente Alphen onderzocht Universiteit Wageningen het fenomeen. Belangrijk aanknopingspunt: de zieke bomen bevinden zich alle nabij wifi-accespoints: zend- en ontvangststations ten behoeve van draadloos internet.

Onderzoekers van de leerstoelgroep plantcelbiologie creëerden een testomgeving waarin gedurende een periode van drie maanden twintig essen en een aantal planten werden blootgesteld aan zes accesspoints.

Het vermogen dat gebruikt werd (100 mW EIRP) staat gelijk aan het vermogen binnen een actieve geautomatiseerde kantooromgeving. Het pulserende frequentiegebied (variërend van 2.412 tot 2.472 MHz) is vergelijkbaar met de straling die je in een doorsnee van wifi-modem voorziene huiskamer aantreft.

Resultaat: de esbladeren nabij de stralingsbron vertoonden een loodachtige glans, duidend op een afsterven van de buitenste cellaag. Bij zaaiculturen van o.a. maïsgewassen werd een vertraging vastgesteld van groei en bloei ten opzichte van de in een identieke maar stralingsloze klimaatruimte opgestelde controlegroep.

Hoewel de resultaten van dit onderzoek nog niet officieel zijn vrijgegeven, brengt de Universiteit Wageningen alvast een voorzichtige conclusie naar buiten. TNO, de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek, distantieert zich hiervan.

Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen. De Universiteit Wageningen wil verdere experimenten ondernemen om effecten op lange termijn te meten en om te bepalen hoe betrouwbaar de huidige onderzoeksresultaten zijn.

Het roept vragen op. Is elektromagnetische straling gevaarlijk voor bomen en planten? Wat zijn de effecten voor onze fauna? In de regel laat de ontwikkeling (van in dit geval draadloos internet) zich niet stopzetten, maar wat als het antwoord “ja” blijkt te zijn?

Hoe veilig is de man of vrouw eigenlijk die op zijn zolderkamertje middels een router gebruik maakt van een draadloze internetverbinding? Eén ding staat vast: ik steek voorlopig nog gewoon de stekker in het stopcontact.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 27 november 2010 door in Persoonlijk, Wetenschap.

Archief

Blog statistieken

  • 9.014 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: