Compositum

4 Simon

Volmaakt evenwicht…

howdocatslapAmerikaanse Wetenschappers deden onderzoek naar het drinkgedrag van katten. Met behulp van hogesnelheidsfilmpjes stelden zij vast hoe een kat het klaarspeelt te drinken zonder knoeien.

Interessant. Wellicht kan ik er mijn voordeel mee doen. Eens zien. Het beestje vind intuïtief een perfecte balans tussen twee tegengestelde krachten, te weten: inertie en zwaartekracht. In het vakblad Science wordt dit klein wonder verder uiteengezet.

Tijdens het drinken krult de kat het puntje van zijn tong iets naar onderen, waardoor de vorm van een ‘J’ ontstaat. Zodra hij hiermee het melkoppervlak raakt, haalt hij zijn tong met een snelheid van maar liefst één meter per seconde weer terug.

Een fijn, lijnrecht kolommetje melk wordt op deze wijze mee omhoog getrokken. Het bovenste deel hiervan (0,1 milliliter om precies te zijn) slokt hij naar binnen. Da’s bitter weinig. Om het proces enigszins te versnellen, raakt hij met zijn tong zo’n vier keer per seconde het oppervlak.

Tja, in een kattenleven valt of staat alles met snelheid. Het dier vangt er zijn prooien mee, redt onder omstandigheden zijn ziel en zaligheid en voorkomt dat hij verdorst. Ik hoef dit natuurlijk niet te proberen op deze manier; dat wordt gegarandeerd knoeien geblazen.

Wie het fenomeen met eigen ogen wil aanschouwen, kan de volgende BBC pagina eens bezoeken (QuickTime viewer vereist). Terzijde: ik schreef ooit een blogje over kattenkruid (meerprecies: over wat dit kruid met katten doet). Ik vond een schitterende opname. Kijk zelf maar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 november 2010 door in Persoonlijk, Wetenschap.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: