Compositum

4 Simon

Taalkwestie

taalfoutIk werd gewezen op een taalfout in mijn blog van 19 oktober. Ik schreef: ‘…zo stelden we beide vast.’ en had moeten schrijven: ‘…zo stelden we beiden vast.’ Met een n dus. Ik herinner me dat ik twijfelde en leer ervan dat ik in voorkomend geval bij twijfel eerst de waarheid achterhaal.

Taaladvies.net, de online vraagbaak van de Nederlandse Taalunie geeft het antwoord. Ik lees, resumeer, peins en probeer te begrijpen. Het lukt maar ten dele. Ik begrijp in elk geval waarom ik in eerste instantie twijfelde.

De Taalunie stelt:
Onbepaalde telwoorden als alle, beide, vele, weinige krijgen in het meervoud een -n als ze verwijzen naar personen en zelfstandig gebruikt worden. Met zelfstandig gebruik van beide (enzovoort) wordt bedoeld dat het niet kan worden aangevuld met een zelfstandig naamwoord uit de directe context (dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat). Dat is bijvoorbeeld het geval in:

(1) De mannen werden beiden verpletterd.

Weliswaar komt er in zin (1) een zelfstandig naamwoord voor waaropbeiden betrekking heeft ( mannen), maar dat kan niet worden aangevuld:De mannen werden beide mannen verpletterd is uitgesloten.

Tot zover aanvaard. Maar dan… stel nu dat ik in hetzelfde voorbeeld het woord “mannen” vervang door “boeken”. We verwijzen in dit geval niet naar personen, maar naar zaken. Ik zou dan volgens de Taalunie wel kunnen schrijven: De boeken werden beide boeken verpletterd

???

De uitleg van Onze Taal schept meer helderheid. Het Vlaamse taal.net houdt het simpel. Dat begrijp ik zelfs. Ik ga de papieren versie van Renkema’s Schrijfwijzer nog checken en dan houd ik het voor gezien. Ik ben alvast een stuk wijzer, waarvoor dank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 22 oktober 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: