Compositum

4 Simon

Polonaise in slow motion

keizerpinguinHet wijfje van de keizerspinguïn heeft het zo slecht nog niet bekeken. In mei of juni legt zij een ei, vertrekt dan naar zee om een vetlaag te kweken en laat de edele taak van het uitbroeden aan het mannetje. Een rollenpatroon dat tot de verbeelding spreekt.

De mannetjes blijven achter in de Antarctische vrieskou, waar ze moeten teren op hun vetreserves. Foerageren is een tijdelijk onmogelijke missie. Omdat ze het ei op hun voeten dragen, zijn ze te zeer belemmerd in hun bewegingen.

Erbarmelijke temperaturen tot 60º onder nul gecombineerd met orkaansnelheden tot soms wel 200 kilometer per uur maken het overleven niet eenvoudig. Om warm te blijven, kruipen de mannetjes dicht tegen elkaar aan.

Voetje voor voetje schuifelen de pinguïns vervolgens zo’n twee maanden lang in spiraalvorm vooruit. Vanuit de beschutte kern bewegen ze steeds verder naar de buitenzijde om uiteindelijk weer terug naar het midden te keren, vanwaaruit het proces zich herhaalt. Een miraculeus schouwspel.

Zo tegen de tijd dat het ei is uitgebroed, keert het vrouwtje terug en neemt de zorg van het kakelverse kuiken over. Het zwaar afgepeigerde mannetje krijgt permissie om naar zee te vertrekken. Het pakijs is dan al gedeeltelijk gesmolten, waardoor de weg ernaartoe relatief kort is.

march

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 16 oktober 2010 door in Flora & Fauna, Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: