Compositum

4 Simon

Belle, ma belle

bellevanzuylenOp 20 oktober 1740 aanschouwt Isabelle Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken, beter bekend als Belle van Zuylen, het levenslicht. Een gebeurtenis waarmee de hedendaagse feministische beweging zich nog altijd gelukkig mag prijzen.

Belle geeft reeds op jonge leeftijd blijk van een intelligente blik op de wereld. Ze heeft een vrijzinnig, eigengereid en recalcitrant karakter. Haar non-conformistische ideeën gecombineerd met een talent voor schrijven leverden de literatuur een aantal zeer verlichte (Franstalige) geschriften op.

In haar kort verhaal Le Noble geeft ze op satirische wijze haar visie aangaande de vastgeroeste en traditionele gewoontes binnen de adellijke kringen. Tot groot ongenoegen van haar vader die, zodra hij dochterlief als de anonieme publiciste herkent, de resterende exemplaren laat vernietigen.

Ook ten aanzien van het instituut huwelijk houdt Belle er progressieve opvattingen op na. Een handjevol potentiële kandidaten wordt afgeschrikt dan wel afgewezen. Zo doet onder meer de Schotse schrijver James Boswell haar tevergeefs een aanzoek.

Hij stelde als huwelijkse voorwaarde dat Belle zonder zijn toestemming geen contact met andere mannen mocht hebben. Middels een brief laat ze hem weten hoe zij hierover denkt: ‘Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid.’

In 1771 huwt ze de voormalig huisdocent van haar broers: Charles-Emmanuel de Charrière. Wederom stelt ze haar vader teleur; de Zwitser bezit naar zijn idee onvoldoende status. Belle daarentegen is content met de man die zijn klassiekers kent en haar bovendien alle vrijheid gunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 14 oktober 2010 door in Geschiedenis, Maatschappij, Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: