Compositum

4 Simon

Zorgen omtrent zorg

uitverkoopDe RVZ (Raad voor de Volksgezondheid & Zorg) presenteert een advies aan minister Klink. Mensen met een ongezond leefpatroon moeten worden gestraft. Hoogste prioriteit: de rokende burger. Want, zo stelt de raad, de rokende burger kost de maatschappij veel geld.

Heeft de raad al eens berekend wat de staat aan belastingcentjes int op elke verkochte verpakking rookwaar? Dat is een hard gegeven. Sluis al dit geld door naar de gezondheidszorg en we hoeven ons over het inkomen van heel wat geneeskundigen en directeuren alvast geen zorgen meer te maken.

Ik schat in dat er voldoende geld overblijft om de bureaucratie in de sector te bestrijden. Zouden we daar de hoogste prioriteit leggen, dan kunnen we wellicht zelfs de kwaliteit van de zorg naar een fatsoenlijk niveau terugbrengen.

Dat roken een ongezonde bezigheid is, behoeft geen argumentatie. Toch kunnen we niet met zekerheid stellen dat alle rokende kankerpatiënten de ellende over zichzelf hebben afgeroepen. Als het wel zo is, dan zijn deze mensen, naar mijn bescheiden mening, reeds voldoende gestraft.

Stress. Als je het mij vraagt een niet te onderschatten doodsoorzaak. Indirect, waardoor onzichtbaar. Burnout verschijnselen bij werknemers nemen hand over hand toe. Over dure kostgangers gesproken. Tegelijkertijd wordt verwacht dat de huidige generatie arbeidskrachten twee extra levensjaren inlevert.

De overheid stimuleert burgers om veel en vaak te sporten. Elk jaar opnieuw keren bussen vol gebroken benen terug uit de wintersportgebieden. Dat kost geld, maar daar praten we niet over. In de voetballerij – om eens iets te noemen – gaan absurde bedragen om; ook daar wordt met geen woord over gerept.

Een ongenuanceerd advies, wat mij betreft. Toon mij eerst maar eens aan dat ik de maatschappij geld kost, omdat ik rook. Tot voor kort had ik nog nooit een ziekenhuis van binnen gezien, anders dan in het kader van een vluchtig bezoek. Ik wil best stoppen met roken. Graag zelfs. Dat gaat de overheid echter niet bewerkstelligen door mijn pakje shag nog duurder te maken.

Gaat het de overheid wel lukken door mijn ziektekostenpremie van bijna 300 euro per maand nog verder te verhogen? Wie zal het zeggen. Feit is dat ik bovengenoemd bedrag slechts met pijn en moeite kan opbrengen.

Mijn standpunt in dezen: ik ben fel tegen een overmaat aan betutteling door de overheid. Je kunt burgers adviseren, handvatten aanreiken, begeleiden desnoods. Allemaal prima. Straffen gaat een stap te ver. Er bestaat nog zoiets als zelfbeschikkingsrecht.

De RVZ zou m.i. een heel ander advies moeten indienen bij de Nederlandse overheid. Stop de uitverkoop van de zorg! Dat we de nutsbedrijven en het openbaar vervoer privatiseerden, is al erg genoeg. De gezondheidszorg gaat verder: het gaat over leven en dood. Het gaat bovendien over kwaliteit tegen een voor iedereen betaalbare prijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 september 2010 door in Maatschappij, Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: