Compositum

4 Simon

Relatieve rijkdom

money1Experts van de Amerikaanse Academie voor wetenschappen hebben onderzoek gedaan naar de juistheid van de veronderstelling dat geld niet gelukkig zou maken. De uitslag is allerminst verrassend. Het cliché gaat slechts gedeeltelijk op.

Uit interviews blijkt dat een salaris van $75.000 (€ 58.000) op jaarbasis wel degelijk geluk brengt. Ligt het inkomen hoger, dan is men weliswaar meer tevreden, maar niet persé gelukkiger. Een beduidend lager inkomen daarentegen maakt tevreden noch gelukkig.

Met andere woorden: geld maakt (in elk geval in de V.S.) gelukkig, tenzij men er teveel of te weinig van heeft. Het laatste is niet onlogisch: geld staat synoniem aan welzijn; een niet te onderschatten factor in de algehele geluksbeleving.

Voor mij persoonlijk heeft geld amper meerwaarde. Ik kan er van rondkomen en dat is prima. Zou ik er veel van bezitten, dan was bij wijze van spreken morgen mijn huis gerenoveerd en kocht ik tijd om aan het juk van de werkende maatschappij te ontsnappen.

Ik mag niet ontkennen dat mijn welzijn hiermee zou toenemen. Het zou waarschijnlijk leiden tot een zekere mate van geluk. Onvervalst geluk echter haal ik uit heel andere dimensies. Gezondheid, liefde, vriendschap om eens iets te noemen. Vrede mag daar ook bij.

Sjalom aleechem!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 6 september 2010 door in Persoonlijk, Wetenschap.

Archief

Blog statistieken

  • 9.014 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: