Compositum

4 Simon

Wat heet kunst?

abstractIn Duitsland, zo werd mij verteld, moet een artiest die zich uitsluitend wil toeleggen op het maken van abstracte kunst, vooreerst bewijzen “het vak” te beheersen, door een gangbare studie te volgen aan een academie, waar de leer van abstracte kunst in het beste geval als subvak wordt onderwezen.

Anders dan in Nederland, waar iemand zonder enige scholing zou kunnen zeggen: ‘Zie, ik maakte een kunstwerk. Het is van roestvast staal. Ik geef het geen titel. Het individu bepaalt de voorstelling, de prijs is vast. Take it or leave it.’

Mijn persoonlijke mening: iedereen, met of zonder scholing, moet een verdienstelijk kunstenaar kunnen zijn of worden. Potentieel talent, dat de financiële middelen voor een passende opleiding ontbeert, zou om die reden niet onontdekt mogen blijven.

Of het nu gaat om kunst: schilderijen, beelden, zowel abstract als figuratief, of om muziek, theater, dans, film, boeken en producten van andere disciplines, welke ik verzuim te benoemen. Om iets moois te creëren hoef je niet per definitie geschoold te zijn.

Al is het maar omdat niet de kunstenaar zelf de waarde van zijn werk bepaalt. De galeriehouder evenmin. Geen literair agent kan met zekerheid zeggen of je een goed boek hebt geschreven. Het is aan de bezoeker, de koper, de lezer, kortom: aan het publiek om een werk te waarderen.

Niettemin, wanneer ik als Duits staatsburger een abstract werk zou fabriceren, dan wil kennelijk geen galerie mijn werk exposeren, omdat ik niet de aangewezen opleiding heb afgerond. En over de mate van “aangewezen” kan dan nog een stevige boom worden opgezet.

Een leven lang leuren met enkel nul op rekest is in dat geval mijn lot. Zou niet het waardeoordeel van de potentiële koper doorslaggevend moeten zijn? Ik creëer iets, u vind het mooi en betaalt mij ervoor. We noemen dit ruilhandel. Het is de basis van onze maatschappij.

Wellicht denk ik te simpel. Ik dank mijn leidinggevende functie aan mijn inzet en een fikse dosis geluk. Was ik vandaag de dag komen aanwaaien, dan had ik een dergelijke functie gevoeglijk op mijn buik kunnen schrijven. U wilt supervisor worden? Wij vragen minimaal HBO niveau.

Goed, dan maar simplistisch. Ik blijf bij mijn standpunt. Een papiertje is prachtig. Het staat garant voor kennis, maar het zegt niets over bijvoorbeeld ervaring, inzet of persoonlijke eigenschappen. Het zegt daarom niet alles over hoe goed (of slecht) je in staat bent een bepaalde functie uit te voeren.

Zoals een afgeronde studie aan de kunstacademie niets zegt over hoe goed (of slecht) u en ik de werken van de kersverse kunstenaars zullen waarderen. Waarom ongeschoolde autodidacten en natuurtalenten uitsluiten? Uiteindelijk draait alles om de creatie en de bezieling waarmee het werk tot stand kwam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 4 september 2010 door in Kunst & Cultuur, Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: