Compositum

4 Simon

Déjà vu

dejavuWie kent het niet? Je neemt visueel iets waar en denkt bij jezelf: dit heb ik eerder gezien. We spreken van een déjà vu (letterlijk: al eens gezien). Het is mens eigen om aan dit verschijnsel een geheimzinnige betekenis te koppelen. Antwoorden zijn speculatief. Feitelijk tasten we in het duister.

Een veronderstelde wetenschappelijke verklaring: volgens de normale procedure wordt met de ogen iets waargenomen. Dit signaal wordt naar de hersenen gestuurd. Op dat moment ben je jezelf bewust van wat je hebt gezien. Vervolgens wordt het beeld opgeslagen.

Tijdens dit proces kan een kortsluiting optreden. Als volgt: het beeld wordt opgeslagen in de hersenen nog voordat het bewustzijn is geactiveerd. Zodra men zich alsnog bewust wordt van het beeld, ontstaat een déjà vu. De hersenen hebben immers het beeld al geregistreerd; het is al waargenomen.

Deze neurologische interpretatie klinkt mij plausibel. Volgens de Franse psychiater Pierre Janet kan de oorzaak worden toegeschreven aan het feit dat een waargenomen prikkel via twee kanalen de hersenen bereikt. Er is dan sprake van twee beelden, waarvan de tweede een fractie van een seconde later arriveert.

Er bestaan ook varianten op het déjà vu. Neem bijvoorbeeld het déjà vécu, een fenomeen waarbij men denkt iets eerder te hebben meegemaakt. Een verschijnsel dat mij elke ochtend treft, wanneer ik het pand van mijn werkgever betreed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 1 september 2010 door in Persoonlijk, Wetenschap.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: