Compositum

4 Simon

Engelse humor

blackadderNederlanders missen in de regel het vermogen om echt humoristische programma’s te maken. de VPRO deed nog wel eens een moedige poging, bijvoorbeeld met Jiskefet, maar zelfs juffrouw Jannie begon na tien keer goejesmorreges te vervelen.

Ik groeide op met toppers als van Kooten en de Bie en Spaan en Vermegen. Dat was humor van de bovenste plank. Hun typetjes waren uit het leven gegrepen; daarmee vergeleken is Koefnoen op z’n best een slap aftreksel. Om over “de toppers” van vandaag de dag maar te zwijgen.

De Amerikanen begrijpen het al iets beter. Ik denk aan: Family guy, American dad en Southpark. Is het toeval dat ik enkel cartoons opsom? I quess not. De meeste Amerikaanse sitcoms werken gewoonweg niet op mijn lachspieren.

Nee, dan de Engelsen. Geen volk ter wereld brengt dergelijk hilarische humor op de buis. Neem Allo allo, Keeping up appearances, Bottom, Fawlty Towers, Doctor Beeching, Mr. Bean, Blackadder, The young ones en soortgelijke klassiekers.

Doorspekt met running gags. Misschien maakt dat het wel zo leuk. Waar Jiskefet wat mij betreft de plank missloeg, slagen de Engelsen er doorgaans wel in om de grap van de herhaling over te brengen. Belangrijker: een Engelsman schaamt zich er niet voor de spot te drijven met zichzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 28 augustus 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: