Compositum

4 Simon

Plan D

polyamorieIn een onlangs uitgezonden documentaire over polygamie werd een Turkse man geïnterviewd. Hij heeft vier vrouwen. Alleen met de eerste ging hij een wettelijk huwelijk aan.

Polygamie is in Turkije niet toegestaan. Met zijn overige drie vrouwen sloot hij om die reden een religieus verbond. ‘Ik slaap geen nacht achtereen bij dezelfde vrouw,’ vertelt hij met zekere trots. ‘Ze wonen op loopafstand van elkaar, dus dat is gemakkelijk.’

Zijn eerste vrouw is geen voorstander van zijn veelwijverij, maar schikte zich in haar lot bij de gratie van Allah’s wil. Hijzelf verantwoordt zijn gedrag door te stellen dat hij handelt naar het heilige boek, waarin staat dat hij moet heengaan om zichzelf te vermenigvuldigen.

Nou, dat is wel gelukt. Ruim vijftig kleinkinderen… Godallemachtig! Wanneer de interviewer hem vraagt naar de namen, komt hij niet verder dan de eerste drie.

Polygynie komt vaker voor dan polyandrie. De vrouw trekt dus aan het kortste eind. Het zal eens niet. Zou ik mij willen inlaten met veelmannerij, dan moet ik me aansluiten bij de Mosuo, een volk in Yunnan (Zuid-China), bij de Masaï (Kenia, Tanzania), of bij de Surui (Brazilië).

China, Africa, Brasil, here I come…

Maar nee, ik wil mij helemaal niet inlaten met veel mannen. Ik heb dan meer affiniteit met het begrip polyamorie, waarover Wikipedia het volgende meldt: bij polyamorie gaat het niet om een echtelijke verbintenis, maar om een liefdesverbinding (emotionele verbinding). Sleutelwoorden hierbij zijn openheid en eerlijkheid, trouw, respectvol handelen en toestemming van alle betrokkenen.

Dat klinkt mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 26 augustus 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: