Compositum

4 Simon

Een kwestie van geluk

successandhappinessVrijdag de 13e een ongeluksdag? Niet voor mij. De dag startte uitstekend en eindigde zo mogelijk nog beter. En dat terwijl ik niet eens zoveel bijzonders deed. Het is een gevoel, een overtuiging. Het is geloof. In mezelf, de wereld, het leven. Ik omarm het allemaal.

Leven is jezelf staande houden. Het is spartelen in de chaos van complexe omstandigheden. Het is onder gaan en weer boven komen. Het is drijven in het onbestemde. Met enkel hoop kom je er niet. Hard werken is het devies. Werken aan een gelukkig bestaan.

Geluk is ontastbaar. Het is min of meer abstract. Je kunt het ervaren zonder dat je precies weet hoe of waarom het zich openbaarde. Geluk is niet per definitie het product van toevallige omstandigheden. Je kunt ernaar streven, ervoor vechten. Het ligt soms binnen handbereik, zonder dat je het beseft.

Wat is dan geluk? Wat is de definitie? Moeilijk te zeggen. Het verschilt per individu. Voor mij is het invulling van en zingeving aan de chaos. Ook dat is geen heldere definiëring. Evenmin als: geluk is een beleving die je van de daken zou willen schreeuwen.

Ik blijf weg van het dak en spaar mijn stembanden. Mijn geluk is voor mezelf. Ik gun het iedereen, maar kan het niet delen. Daarvoor is het teveel van mij. Ieder moet, als het erop aan komt, zijn of haar eigen legende waarmaken.

“Happiness is not a matter of events; it depends upon the tides of the mind.”
A. Meynell, Prose and poetry (1947).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 13 augustus 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: