Compositum

4 Simon

Limburg rulez!

kastoenszandsculpKasteel Hoensbroek stond op het programma voor vandaag. In de achtertuin van het slot kan men momenteel het grootste zandsculpturen festival van Nederland bewonderen. Een aardige combinatie. Goed voor een complete daginvulling, wanneer je de reistijd meerekent.

Het thema van het festival sloot perfect aan bij het bezoek aan de Limburgse burcht. Historische taferelen, ridders, prinsessen, musketiers en een aantal nagebouwde kastelen: het Muiderslot, Paleis het Loo, Slot Loevestein en het Duitse Neuschwanstein.

Zo’n dertig binnen- en buitenlandse kunstenaars gebruikten in totaal 1,5 miljoen kilo zand om deze adembenemende sculpturen te creëren. Ik bezocht in Eindhoven al eens een ijssculpturen evenement en was ook destijds onder de indruk van met name de details die de kunstenaars in hun creaties aanbrengen. Een waar monnikenwerk! Onwaarschijnlijk knap.

Volgens Milko is dit tegenwoordig een betaalde professie en reizen deze mensen heel de aardbol over om hun tableaus in zand dan wel ijs vorm te geven. Ik zou me daar eens in moeten verdiepen. Over wereldbaan gesproken…

De vertrekken in het kasteel zijn tamelijk sober ingericht. Een staaltje van relatieve rijkdom. Het slot ademt een sfeer uit van voorbije tijden. De middeleeuwen, evenals de 17e en 18e eeuw zijn vertegenwoordigd. Je proeft er Renaissance, Barok, maar ook de minder goudomrande perioden. Helaas waren niet alle veertig vertrekken voor het publiek toegankelijk.

Nadien nog een eindje rondgereden door Zuid-Limburg. Wat een prachtige provincie! Je waant je in een ander land. Een sprookjesrijk welhaast. We wandelden nog wat door een natuurgebied, Ingendael geheten, alwaar ik de mooiste paarden begroette en uit mijn schoenen schoot om, wadend door de Geul, mijn gehavende voeten te verwennen met een weldadig modderbad.

Al met al een dag om te onthouden. Het kasteel en het festival hoef ik niet nog eens te bezoeken. De provincie daarentegen heeft mijn hart veroverd. Ik keer daar zeker nog eens terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 6 augustus 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: