Compositum

4 Simon

Canis Vertigus

turnspitdogwalkingDe term underdog komt niet uit de lucht gevallen. Voor de oorsprong moeten we terug naar de 16e eeuw, tijdens welke deze Turnspit dog werd ingezet om in grote huishoudens de kok te ontlasten bij het braden van het vlees.

Men plaatste de zogeheten kitchen of cooking dog in een klein rad dat in verbinding stond met een spit en liet het beestje rennen om het spit draaiende te houden. Hierdoor kon het vlees egaal gaar braden en had de kok gelegenheid om met andere zaken bezig te zijn.

Om te voorkomen dat ze aan hitte bezweken of oververmoeid raakten, werkten de diertjes in ploegendienst. Een zeer loyale hond, deze door Linnaeus als Canis Vertigus gekwalificeerde stakker. Punctueel ook. Van het vlees snoepen gebeurde niet, maar als hij op het vastgestelde tijdstip niet werd afgelost, ontsnapte hij eigenhandig uit het rad en dwong zijn collega de zaken waar te nemen.

De term underdog verwijst naar het gegeven dat de meeste keukens in die tijd op kelderniveau werden ingericht. Veel van deze voor het doel gefokte “turnspitters” hebben dan ook nooit enig daglicht mogen aanschouwen. Hoewel sommige het geluk hadden meegenomen te worden naar de kerk, alwaar ze als voetenwarmer mochten dienen.

Het ras stierf een stille dood, toen zo rond het midden van de 19e eeuw mechanisatie haar intrede deed in de keuken. Waren de kortpotige hondjes niet uitgestorven, dan zouden ze vermoedelijk in de handtasjes van de Paris Hilton’s geëindigd zijn.

Het “old English dog book” omschrijft de Canis Vertigus als lelijk, met een onbetrouwbare en weinig opgewekte uitstraling. Typisch toch…
Hieronder een foto van Whiskey: de laatste der underdogs, in opgezette status.

underdog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 5 augustus 2010 door in Flora & Fauna, Geschiedenis, Wetenschap.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: