Compositum

4 Simon

L’arc en Ciel

l'Arc en Ciel in DeventerIk reed in Deventer langs een kantorencomplex, genaamd: L’arc en Ciel. Het trok mijn aandacht. Het woord “mooi” kwam niet over mijn lippen, toch keek ik met enig ontzag naar dit kleurrijke architectarische hoogstandje. Het stond er ontegenzeggelijk; je kon er niet omheen. In de figuurlijke zin des woord natuurlijk.

Nu ben ik geen liefhebber van contemporaine architectuur. Authentieke gebouwen spreken duizend maal meer tot mijn verbeelding dan de meeste modernistische bouwwerken, waarmee nieuwbakken dorp- en stadskernen zonder uitzondering worden aangekleed en waarmee ook in de oude kernen tegenwoordig elk gaatje wordt gevuld.

De uitzondering bevestigt de regel. Dit pand, ik gaf het al aan, had onwillekeurig mijn belangstelling. Dat zat ‘m vooral in het gebruikte gevelmateriaal, waarin de kleuren rood, geel en groen verwerkt zijn en dat het gevangen zonlicht weerkaatste tegen een zijdelings gesitueerde gevel. Het effectueerde een oogverblindend lichtschouwspel.

Verder is Deventer niet langer de stad waarin ik me als kind thuis voelde. Enkele naoorlogse straatjes, evenals een aantal gedateerde monumenten, zijn in tact gebleven. Met name in en rondom het centrum heeft men gemeend roofbouw te moeten plegen op het ooit zo prachtige aanzien.

Ik vraag me af: wanneer over enkele honderden jaren deze thans moderne (kantoor)panden, zoals dit in het oog springende complex van projectontwikkelaar Eurocommerce, tegen de vlakte gaan, zou er ergens een jongen, een meisje, zich afzetten tegen de vooruitgang?

Zeker en vast…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 3 augustus 2010 door in Architectuur, Kunst & Cultuur, Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: