Compositum

4 Simon

De oorsprong van de woorden “museum” en “muziek”

calliopeUit: Potjeslatijn; Michael Macrone (A.W. Bruna Uitgevers B.V. Utrecht, 1993)

‘Bezing mij, godin, de wrok van Peleus’ zoon Achilles,’ zo luidt het begin van de Ilias van Homerus. De dichter noemt de naam van de godin niet, maar we weten dat ze een van de Muzen is, dochters van Zeus door toedoen van de Titaan Mnemosyne (Herinnering) en de bezielers van alle kunsten.

Toen het laatste boek van de Odyssee van Homerus geschreven werd, hadden de Grieken vastgesteld dat er negen van deze muzen waren. Hesiodus was de eerste die hen namen gaf: Calliope, Clio, Erato, Euterpe, Melpomene, Polyhymnia, Terpsichore, Thalia en Urania.

In het algemeen verwijzen deze namen naar verschillende expressies, maar bij Hesiodus hebben de Muzen niet echt afzonderlijke attributen; alles wat we te weten komen is dat Calliope (‘zij van de prachtige stem’) hun aanstoker is en dat ze gezamenlijk koningen en dichters met wijsheid en welsprekendheid inspireren. …

… Door hun vocale talenten en een groeiende reputatie als de bezielers van de wijsheid verkregen de Muzen talrijke cultussen in heel Griekenland; diverse belangrijke filosofische scholen – zoals de academie van Plato en het Lyceum van Aristoteles – begonnen als Muzecultussen.

Ten gevolge daarvan ging het Mouseion, dat oorspronkelijk ‘een tempel of verblijfplaats van de Muzen’ betekende, ‘een plaats van onderzoek en onderwijs’ betekenen. In de antieke tijd werd het beroemdste Mouseion – ‘museum’ in het Nederlands – in circa 280 v. Chr. Opgericht door Ptolomeus І in Alexandrië.

Het stond simpelweg bekend als ‘Het Museum’ en werd al snel het leidende onderzoeksinstituut en de grootste bibliotheek in de wereld, waar ongeveer honderd wetenschappers woonden die er van hun natje en droogje voorzien werden. Je zou Het Museum als de eerste ‘denktank’ ter wereld kunnen beschouwen.

Een beoefenaar van de kunsten van de Muzen – of het nu een bard, danser of wetenschapper was – werd een Mousikos genoemd, en de kunst zelf Mousiké. dit waren ooit tamelijk algemene termen, maar aangezien het voornaamste talent van de Muzen de zangkunst was, en aangezien de Grieken de zang als hoogste kunst beschouwden, werd het woord Mousiké later vooral gebruikt als het om het maken van aangename geluiden ging., anders gezegd, om ‘muziek’…

2 reacties op “De oorsprong van de woorden “museum” en “muziek”

 1. Bob Bakker
  17 september 2017

  Dit was heel erg leerzaam en heeft mij geholpen met een project voor school. Dankuwel

 2. Carolijn Jansen
  18 september 2017

  Fijn dat ik je heb kunnen helpen Bob. Succes met het project!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 31 juli 2010 door in Persoonlijk, Uit mijn boekenkast, Wetenschap.

Archief

Blog statistieken

 • 9.014 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: