Compositum

4 Simon

Alle eendjes… (2)

carolinaeendSoms is het antwoord eenvoudiger dan gedacht. De eendjes in het Dierense Carolinapark noemen Carolina-eenden. Dat het geen mandarijneenden zijn (dat veronderstelde ik in eerste instantie), was me reeds bekend. Ze behoren overigens wel tot hetzelfde geslacht: Aix.

Zoals gewoonlijk roept het antwoord nieuwe vragen op. Had mejuffrouw Viëtor deze lieftallige eendjes reeds geadopteerd toen het park nog haar grondbezit was en is haar prachtige tuin in latere tijden naar de bewuste waggelaar vernoemd? Maar hoe zit het dan met bijvoorbeeld de Carolinaberg en de Carolinahoeve?

Zowel de berg als de hoeve zijn vernoemd naar de dochter van prinses Anna van Hannover, echtgenote van stadhouder prins Willem IV van Oranje. Op de top van de berg komen veertien beukenlanen samen. Het stelsel is onderdeel van een bosplantage, omstreeks 1757 aangelegd in opdracht van de prinses. De hoeve werd gebouwd in 1765.

Indien ook de sierwatervogels vernoemd zijn naar de prinsessendochter, zou dit een bekend gegeven moeten zijn. In geen van de informatiebronnen waarvan ik gebruik maakte echter, vond ik een verwijzing naar de oorsprong van de Nederlandse benaming van de Aix sponsa: een van origine Noord-Amerikaanse exoot.

Het is evenmin aannemelijk dat het park haar naam dankt aan de Carolina-eend. Meer waarschijnlijk zijn door mejuffrouw Viëtor, dan wel de latere parkbeheerders, uitgerekend deze eendjes in het verblijf geplaatst omdat hun naam zo mooi aansluit op de Dierense geschiedenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 27 juli 2010 door in Flora & Fauna, Geschiedenis, Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: