Compositum

4 Simon

Hebban olla vogala…

huiszwaluwenOud Dieren is een geliefde stek. Niet enkel voor mensen; ook voor de huiszwaluwen die al sinds jaar en dag een thuisbasis hebben onder de nok van een oude, nabij de Ijssel gelegen woning. Verschillende paartjes onderhouden hier maar liefst drie broedplaatsen, van waaruit elk jaar opnieuw rond medio juni een luid gekwetter weerklinkt.

Vanuit de eerste twee nesten steken vijf minuscule kopjes nieuwsgierig naar buiten, voortdurend in afwachting van de volgende maaltijd. In het derde nest bevindt zich een laatste lichting, te jong nog om zich aan het felle daglicht bloot te stellen. De ouders vliegen af en aan om de hongerige jongen te voeden.

Ik was blij te zien dat de vogeltjes de storm van vandaag goed hebben doorstaan. De nesten bleven onaangetast. De kans is groot dat deze jonge zwaluwen straks gezond en wel uitvliegen om, in navolging van hun ouders, nieuwe nestjes te bouwen waarin ze hun eigen jongen kunnen groot te brengen.

Terwijl in 1970 nog sprake was van 450.000 huiszwaluwen in Nederland, daalde dit aantal in de daaropvolgende jaren drastisch. In 2007 werd het aantal geschat op 60.000 tot 125.000. Vanaf 2004 neemt het aantal broedparen weer voorzichtig toe. Op de Vlaamse rode lijst staat de huiszwaluw gecategoriseerd als: kwetsbaar.

huiszwaluwen2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 14 juli 2010 door in Flora & Fauna, Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: