Compositum

4 Simon

Peentjes zweten

hopeMijn infuus heeft het begeven! Het is net zes uur geweest. ‘Je moet het maar even in de gaten houden, ’zegt de nachtzuster tegen me. Maar ik weet genoeg: er komt al enige tijd geen vocht meer binnen via mijn arm. Mijn arme arm… bont en blauw. En dan nu deze hel zeker nog een keer? Fuck de duck… ik wil naar huis!

Ik ben geen bikkel. Ik schijt in mijn broek voor spuitjes. Het idee dat ze me nog een keer gaan pijnigen, staat me niet aan. De zuster zegt me: ‘Als straks de volgende ploeg er is, moet je maar vragen of je een arts kunt spreken. Je bent al zo opgeknapt… best kans dat je thuis je kuur mag voortzetten.’

Hoewel de zusters normaliter voortdurend af en aan lopen, zal ik de komende uren niemand zien. Ik heb niet de rust om te lezen. Het is te vroeg om iemand te bellen. De televisie heb ik überhaupt nog niet aan gehad. Ik zit in kleermakerszit op m’n bed. Het duimendraaien is begonnen.

Voila… Ik herken de vrouwelijke arts die eerder aan mijn bed stond. Ze lacht. ‘Het gaat beter met je, hoor ik…’ Ik beaam in alle toonaarden. Ze heeft het recept voor het orale vervolgtraject al in handen. Hoewel ik een virtueel gat in de lucht spring, verbaas ik me dat ze niet de moeite neemt mijn keel te inspecteren, mijn verhaal te verifiëren met andere woorden. Ze moeten wel echt krap in de bedden zitten, of ik ben gewoon uiterst geloofwaardig.

Tegen 11.00 u stuur ik Milko een sms: ‘Ze laten me vrij… Kom je me halen? Nu!’ In stilte dank ik de (reeds vertrokken) nachtzuster die ongetwijfeld een goed woordje voor me heeft gedaan. En ik dank bij gelegenheid alle zusters die mij zoveel goede zorg hebben geboden. Wat waren ze lief en attent. Ze liepen zich werkelijk het vuur uit de sloffen; dames met een duidelijke missie. Sommigen gunden zichzelf niet de tijd om te eten.

Evengoed klaagde mijn veeleisende overbuurvrouw steen en been (misschien ook wel begrijpelijk met zo een ziekenhuisverleden). Ze vertelde me o.a. dat enkele dagen eerder haar medicijnen waren verwisseld met die van haar buuf. Ik vind dat dus niet zo gek als ik zie onder welk een druk en spanning deze mensen hun werk moeten doen. Niets dan hulde wat mij betreft. Wie met het vingertje wil wijzen, wijst beter richting Den Haag.

Ik erger me al jarenlang groen en geel aan de uitverkoop van onze ouderen- en gezondheidszorg. Nu heb ik het met eigen ogen mogen aanschouwen. Een overcapaciteit aan patiënten versus personele onderbezetting. Deze mensen worden ver onder de maat beloond voor al het vuile werk dat ze opknappen. Het is een wonder dat ondanks deze schrijnende praktijken er nog zoveel goed gaat. Wie staat daar ooit bij stil?

Anyway, van mij zullen ze geen last meer hebben (niet dat ik de dames zoveel last heb bezorgd…). Carolijn gaat naar huis. Nog even onder de douche, wat heel veel gemakkelijker is zonder infuusstang. Ik drink nog een laatste bak koffie met mijn (ex) medepatiënten. Als de brief voor mijn vervolgafspraak gereed is (daar moest ik drie uur op wachten), duurt het niet lang meer voordat Milko enthousiast de kamer binnenstapt. Als het moet, kan ik best goed plannen…

Ik geef iedereen een hand. Wilma klaagt voor de zoveelste keer: ‘Ik vind het niet leuk dat je naar huis gaat…’ Mijn antwoord is eerlijk: ‘Ik wel.’ Tegen mijn Turkse buurman zeg ik: ‘Kop op…’ Hij lacht. Ik dank de aanwezige zusters. Dan verlaten we het hospitaal. Als mijn keel niet nog zo’n pijn had gedaan, zou ik het van de daken hebben geschreeuwd: Bonjour liberté, je t’embrasse…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 8 juli 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: