Compositum

4 Simon

Mijmeringen…

strooivelddierenHet graf van mijn vader. Een plek waar ik zelden kom, omdat ik er geen binding mee heb. In tegenstelling tot mijn moeder die sinds zijn overlijden in 1991 de taak op zich nam het monument te onderhouden en geregeld te voorzien van frisse planten en bloemen. Op heel het crematorium krijgt niemand zoveel zorg en aandacht als mijn vader.

Een jaar of tien geleden kreeg ik onvoorzien de kriebels. Ik zal verdrietig geweest zijn om een of andere reden, ik kan het me niet herinneren, maar de drang om zijn graf te bezoeken manifesteerde zich plotseling in volle hevigheid. Lullig, want het was al lang en breed nacht en ik verwachtte niet met open armen te worden ontvangen.

Groot was dan ook mijn verbazing toen bleek dat ik in het holst van de nacht zonder problemen het terrein op kon. Het toegangshek zat dicht maar was niet afgesloten. Het was aardedonker, ik wist niet precies waar ik moest zijn, maar vond mijn weg op de tast. Ik had geen bloemen bij; dat was ook niet nodig.

Ik nam me voor om, als mijn moeder er niet meer is, voor haar te zorgen, zoals zij zich over mijn vader ontfermt. Niet omdat dit past bij mij, evenmin uit een soort van onzinnig plichtsbesef. Nee, simpelweg omdat ze het verdient.

Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen. Mijn moeder leeft. En hoe! Alle zorg en liefde die ik haar heb toebedacht krijgt ze nu alvast van me, nu ik haar nog aan mijn zijde weet. Een beter moment is er tenslotte niet.

Als ik dood ben, is er niemand om mijn graf te onderhouden. Dat geeft niets, want zou ik daar al wakker van liggen (wat ik beslist niet doe); als ik dood ben, lig ik zeker niet meer wakker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 24 juni 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: