Compositum

4 Simon

Niet te filmen

bwg2005Misdaad loont, beweren ze. Nou mooi niet. Ik brandde een illegaal verkregen film: Zomerhitte en kon geen twee minuten kijken zonder dat het beeld haperde en het geluid wegviel, wat met name tijdens de liefdesscène bijzonder storend was. Mijn nieuwsgierigheid won het van de ergernis; ik besloot de film af te kijken en kreeg de volgende domper toen deze er zo tegen het einde spontaan mee ophield.

Aanleiding voor mij om Wolkers’ boek een tweede keer te lezen en vast te stellen dat dit delict toch ergens goed voor was. De film is een wanproduct, zoals veel speelfilms geënt op literaire hoogstandjes. Het deed me denken aan de reclame die op het moment draait voor het debuut van Kluun. ‘Niet te filmen,’ roept een zonaanbiddende dame geïntrigeerd. Inderdaad.

De eerste leugen openbaart zich reeds wanneer ik de cover bekijk, waarop een volslanke dame te bewonderen valt. Wolkers legt hier in zijn werk zelfs de nadruk op: “Het stevige vlees van haar achterwerk kreeg er nog meer reliëf door.” De Afghanistan scène waarmee de film opent, is door de regisseur verzonnen en erger: heeft geen enkele toegevoegde waarde.

‘Waar kom je vandaan?’ vraagt Waldemar zijn alterego en tegenspeelster Sophie wanneer ze op het naaktstrand in gesprek raken. ‘Uit de zee,’ is haar antwoord. Spitsvondig hoor, maar in het boek niet aan de orde. En zo worden er wel meer leugens verspreid, feiten verdraaid en waarheden achtergehouden. Slordig, erg slordig.

Ik ben geen filmcriticus en zou me daarom beter van enig waardeoordeel onthouden. Misschien is het geen slechte film. In elk geval had ik tijdens het herlezen van de roman een bijzondere ervaring. Het boekenweekgeschenk van 2005 is beter dan ik me in eerste instantie heb gerealiseerd.

De mij opgedrongen beelden (ja, ik deed het mezelf aan) deden me inzien dat het boek zoveel meer vertelt dan de regisseur in staat was te verbeelden, dat (zo vermoed ik) Wolkers zich bij het zien van dit alles zou omdraaien in zijn graf. Misschien heeft hij de film wel gezien en praat ik voor mijn beurt. In dat geval neem ik mijn woorden terug. Maar ook alleen maar uit respect voor de man.

Zomerhitte krijgt in elk geval een verdiende plek in de kolom: “Tip van mijn boekenplank”. Hulde aan een van de grootste schrijvers die Nederland rijk was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 23 juni 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: