Compositum

4 Simon

Herbjørg Wassmo


sannehwIk las het boek Sanne van Herbjørg Wassmo en besluit het geen plek te geven in de kolom “Tip van mijn boekenplank” om de eenvoudige reden dat het daar m.i. niet thuishoort. Hoewel dit werk naar mijn bescheiden mening dus geen aanrader is, wil ik het ook niet geheel onbesproken laten. Ik wijd er daarom een blog aan.

Jaren geleden zag ik de boekverfilming van Het boek Dina. Een intrigerend verhaal dat me ertoe bracht de naam van de schrijfster te onthouden. Ik deed sindsdien diverse pogingen om de reeks (het betreft een trilogie) van een en dezelfde druk in mijn bezit te krijgen, tot nog toe zonder resultaat.

het verhaal “Sanne” (oorspronkelijke titel: “Flukten fra Frank”) is een nogal onwaarschijnlijk relaas over een vrouw die de wereld intrekt met het geld van haar minnaar. Aan haar zijde de stoutmoedige Frida die niet enkel hun reis, maar ook Sanne’s manuscript dicteert. Wanneer in latere instantie de echtgenote van de minnaar zich bij de twee voegt, verliest het verhaal alle schijn van werkelijkheid.

Niettemin is het kundig geschreven. Dat moet wel, anders had ik het zonder pardon aan de kant gelegd. Maar ik las door tot aan de laatste bladzijde. Nummer 379 om precies te zijn. Die moeite zou ik niet hebben genomen, wanneer het bagger was geweest.

Ik zie een overeenkomst met schrijver Stephen King die regelmatig verhaalt over zaken waarvoor ik absoluut niet open sta, maar dit op zo’n voortreffelijke wijze doet, dat ik toch gegrepen raak. Dat is knap! En dat maakt in dit geval dat ik niet het boek, maar wel de schrijfster prijs om haar vertelkunst.

Hulde daarom aan Herbjørg Wassmo. Ik blijf zeker uitkijken naar haar overige boeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 mei 2010 door in Persoonlijk, Uit mijn boekenkast.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: