Compositum

4 Simon

Stille kracht of dom gedacht?

muzenWat doe je als je muzen het laten afweten?

1. Je kruipt stilletjes weg, in de overtuiging dat je niets waard en tot niets in staat bent, zolang je creatieve hoeders zich niet aan je openbaren.
2. Je beseft dat je muzen niet echt bestaan; ze zijn slechts een verzinsel van jouw verwrongen geest. In feite heb je hen niet nodig.

Ik denk vaak dat ik niet kan schrijven, wanneer het me ontbreekt aan innerlijke rust. “Geen inspiratie” is dan een gemakkelijk excuus. Het feit dat ik tot nog toe niet heb verzaakt dit blog bij te houden (de inhaalslagen daargelaten), geeft wel aan dat dit een onterechte veronderstelling is.

Welke schrijver geeft zich niet graag over aan de idee dat hij gedurende het proces wordt bijgestaan door een stille kracht? Een romantische en geruststellende gedachte. Veel meer nog is het naïef, want een schrijver heeft, als het op zijn vak aankomt, niemand nodig behalve zichzelf en zijn gedachten. Dat is zijn klei; daarmee moet hij zwoegen en zweten.

Wat is dan inspiratie? Je put uit je herinnering, graaft in je geheugen, je leest, overdenkt en leert. Bovenal observeer je. Alles wat je hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft: elke waarneming, hoe klein ook, kan in bruikbaar materiaal worden omgezet.

Vanzelfsprekend is het nooit. Inspiratie opdoen is een wezenlijk onderdeel van het schrijfproces. Het vereist actie; je krijgt het niet op een presenteerblaadje aangereikt. No way…

Vergeet dus die muzen Jansen. Verban ze uit je geest, laat ze in hun eigen sop gaarkoken. Antwoord 2 is het enige juiste antwoord. Dat moet wel, want antwoord 1 is ondenkbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 21 mei 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: