Compositum

4 Simon

Nieuwsfeiten (2)

excusesIn 1947 executeerden Nederlandse militairen in het dorp Rawagede (Indonesië) 431 mannen, waarmee in een klap zo’n beetje de gehele mannelijke bevolking was uitgeroeid.

In hetzelfde jaar besloot men dat de daders de dans van vervolging zouden ontspringen. Van oorlogsmisdaad werd niet gesproken; politionele actie klonk vriendelijker.

Tien overlevenden stelden in 2008 de Nederlandse staat aansprakelijk. Zij vroegen niet meer dan een schadevergoeding en excuses voor het aangerichte bloedbad (meerprecies: erkenning van onrechtmatig handelen door het niet vervolgen van de daders). Den Haag haalde haar schouders op: de zaak was verjaard.

Aanleiding voor de nabestaanden om in 2009 een rechtzaak aan te spannen. Intussen heeft onze staat schoorvoetend erkend dat er wel degelijk sprake was van oorlogsmisdaden. Maar vergoeden doen we niet. Excuses maken evenmin. De zaak is tenslotte nog steeds verjaard.

Het is in dit licht werkelijk beschamend een Nederlander te zijn. Hoe moeilijk is het om verontschuldigingen aan te bieden voor het aangedane leed? Om uit te spreken dat we alles zullen vergoeden zonder de illusie te hebben dat we daarmee ook maar iets kunnen goedmaken. Het is al absurd dat we dit niet zelf hebben bedacht.

Voor de zoveelste keer laat Nederland een kans liggen. We weigeren een daad te stellen waarop we met recht trots kunnen zijn. In plaats daarvan blijven we ons verschuilen achter de letter van de wet. Kennelijk hebben we geen belang een voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld. Het is niet alleen een gemiste kans; het is ronduit schandelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 11 mei 2010 door in Maatschappij, Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: