Compositum

4 Simon

De lust van lezen (1)

Man Reading Book and Sitting on Bookshelf in LibraryHoe lang zal het nog duren voordat de laatste openbare bibliotheek haar deuren sluit? Ik gok dat het binnen nu en dertig jaar goeddeels is gedaan met het snuffelen tussen authentieke boeken die tegen een laag tarief geleend kunnen worden. Bittere tol van de vooruitgang…

Het is een van mijn mooiste jeugdherinneringen: ten minste een keer per week ’s avonds met mijn moeder mee naar de bieb. Zij leerde mij boeken lief te hebben, waarvoor mijn grenzeloze dank. Het was een ritueel om naar uit te zien: achterop de fiets, urenlang rondsnuffelen in de leeszaal en dan terug met een mand vol nieuwe schatten: het maximaal te lenen aantal, waaronder voor mij steevast drie informatieve en evenzoveel leesboeken.

Overigens had ook mijn vader een aandeel in mijn liefde voor lezen. Met enige regelmaat bracht hij verhaaltjes voor me mee. Meestal in stripvorm. Nils Holgersson bijvoorbeeld, Jommeke en Top Cat. De Flintstones, Sesamstraat, Sinbad de Zeeman en het nodige dat helaas niet in mijn herinnering bewaard bleef.

Ik groeide op met alle denkbare sprookjes. Van de gebroeders Grimm tot 1001 nacht. Daar naast was ik gek met Pol, Kapitein Rob, Barbapapa en Paulus de boskabouter. Later verloor ik me in de verhalen van Pinkeltje, Gulliver, Billie Turf, Dick Trom, Tom Sawyer en vele andere (ook minder notoire) personages.

Uitklapbare boeken en van die boeken waarin allerlei zaken verborgen gingen achter laden en deurtjes die je kon opentrekken en weer dichtschuiven, hadden een onweerstaanbare aantrekkingkracht op mij. Boeken vol raadsels en uitdagingen, boeken met verrassingen.

Ook de strips van mijn broer verslond ik bij de vleet: Paling & Co, Kuifje, Suske en Wiske (later Joop Klepzeiker en Rooie oortjes). Om zijn Eppo (waarvan Flippie Flink, de Leukebroeders en de Generaal tot mijn favorieten behoorden) en mijn Donald Duck voerden we eens per week voor de brievenbus een gevecht op leven en dood.

Het wereldje van Beer Ligthart van Jaap ter Haar was het allereerste boek dat ik las op school. Een aangrijpend relaas. Als kind was ik dol op spannende verhalen. Van schrijvers als Paul van Loon, Paul Biegel en Roald Dahl. Voor overige genres wendde ik me tot o.a. Enid Blyton, Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren, Guus Kuijer en Toon Tellegen. Ik noem slechts de bekende namen…

Boeken hadden (en hebben nog altijd) een zekere magie. Het is de omslag die stilzwijgend verwijst naar de inhoud en prikkelt om op verkenningstocht te gaan. Het is de onmiskenbare geur van papier die zich openbaart zodra je de eerste bladzijden omslaat. Het is bovenal de gelukzaligheid van het jezelf kortstondig kunnen verliezen in een andere wereld.

Vandaag is het moederdag. Ik ga mijn moeder verblijden. Niet alleen met mijn komst, maar ook met een paar boekenbonnen; het minste dat ik haar kan teruggeven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 mei 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: