Compositum

4 Simon

Nieuwsfeiten (1)

languagemattersNa bijna twintig jaar, lees ik op teletekst, is er een einde gekomen aan de rubriek LiTTerair: De vereniging van Openbare Bibliotheken die deze rubriek voor NOS Teletekst verzorgde, is door het ministerie van OCW gereorganiseerd. Op 2 april 2010 hield deze rubriek op te bestaan.

Op www.scienceguide lees ik:
21 april 2010 – De manier waarop volwassenen peuters en kleuters benaderen tijdens gesprekken, is van grote invloed op hun taalverwerving, zo blijkt uit onderzoek van Lotte Henrichs (UvA). Wie jonge kinderen toespreekt als volwaardige gesprekspartners legt al vroeg de kiem voor ‘schooltaal’.

Ik dank Lotte voor haar proefschrift ‘Academic language in early childhood interactions’, waarmee ze wat mij betreft een fikse bijdrage levert aan een (toekomstige) evenwichtiger samenleving en waarmee ze goddank bevestigt wat ik altijd al dacht.

Het spreekt toch voor zich dat je kinderen benadert als volwaardige deelnemers aan de maatschappij? Al is het maar om ze in een vroeg stadium voor te bereiden op de grillen ervan, waarmee ze op latere leeftijd zonder pardon geconfronteerd zullen worden…

… waarmee ik niet beweer dat je kinderen hun jeugdige onschuld zou moeten ontnemen. Integendeel. Het is alleszins een lastige opgave, maar het is, dunkt me, de taak van elke ouder om hierin een gezond evenwicht te vinden.

Ja, ik weet: ik heb makkelijk lullen. Geen moeder, nooit broeds geweest, zal ook nooit gebeuren. Evengoed heb ik een uitgesproken mening over het grootbrengen van kinderen. Ik weet (laat ik het hierop houden) hoe ik mijn eigen kinderen zou hebben opgevoed.
How very useful!

… waarmee ik niet beweer dat ik een goede moeder zou zijn geweest. Integendeel. Daarvoor ben ik te 1: egoïstisch, 2: te onafhankelijk en 3: te zeer gehecht aan mijn vrijheid. Daarbij: ik zou waarschijnlijk niet wakker worden, zou mijn kind ’s nachts liggen huilen. Voldoende zelfkennis dus om een bewust kinderloos bestaan te leiden: de best gefundeerde beslissing die ik nam in mijn leven.

Ik zou me vaker moeten realiseren welk een groot plezier ik mezelf hiermee heb gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 24 april 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers