Compositum

4 Simon

Publieke en minder publieke bikkels

karakterNeen, dit gaat niet over Bordewijks bildungsroman. Het gaat over hoe sommige mensen een pluim verdienen, simpelweg omdat ze zijn wie ze zijn. Mensen met karakter. Ik noem enkele lieden voor wie ik grote bewondering heb en laat weten waarom.

† Prins Claus bevrijdde zich symbolisch van de etiketten waaraan hij zich geketend wist. Een klein, maar veelzeggend gebaar, waarmee hij te kennen gaf zich niet verheven te voelen boven wie ook. Werkelijk hartveroverend.
Tenzin Gyatso en zijn volgelingen. Als ik ooit van mijn atheïstische geloof afval en ik zou mij willen bekeren, dan kan ik me geen vakkundiger en vredelievender vertaalde religie bedenken dan het boeddhisme.
Stephen Hawking moet wel een van de grootste rasoptimisten ooit zijn. Als je met zo een handicap zoveel kunt presteren, dan heb je een heldere missie in het leven.
† Jan Wolkers was verbonden met de natuur en kon daarover prachtig en vol bezieling vertellen. Een heel lieve man met een bijzonder groot hart.
Agnes Kant ontvangt bij deze alsnog mijn steunbetuiging. Ook al spatte soms haar woede van mijn tv-scherm, ze verpakte in elk geval nooit haar boodschap in gewichtige doch nietszeggende woorden, zoals het gros van de politici doet. Ach, zoals het een ware Sp’er betaamt.
John, Christian, Dinand… mijn voormalige Octopus vrinden. Ik gaf forfait, maar het was nooit persoonlijk. We beleefden collectief de passie voor literatuur en schroomden niet om sans gêne onze verhalen richting elkaar van kritiek te voorzien. Ik leerde zoveel van jullie. Hopelijk treffen we elkaar nog eens.
Hans Dorrestijn is het meest neerslachtige wezen dat ik ken. Hij bestrijdt dit euvel met een dergelijk ontembare zelfspot, dat je wel van de man moet houden.
† Ken Saro-Wiwa had de moed om de duistere praktijken van de olie-industrie in zijn vaderland Nigeria onder de aandacht te brengen en moest dit helaas met zijn leven bekopen.
† Salvador Dali stikte ooit bijna omdat ie zijn helm niet af kreeg. Je kunt je afvragen waarom iemand een lezing geeft, gekleed in een duikpak… Beetje (boel) prettig gestoord maar ontegenzeglijk zichzelf. Dat verdient respect. Daarbij kon hij surrealistisch mooi schilderen.
Mijn moeder die zich kranig door het leven slaat. Een dame met pit en eindeloos veel humor. Een doorbijter met een fikse dosis gezond verstand en een hart van helder goud. Werkelijk… een moeder uit duizenden (love you mum!).
Ayaan Hirsi Ali is niet bevreesd een voorbeeld te zijn voor de onderdrukte vrouw, een gegeven waarvoor mijn petje af gaat.
De weldoener die Mussolini (herstel: Berlusconi) een zwaarwegend souvenir tegen zijn kop durfde smijten. Volgende keer iets harder gooien graag.
Hans Dagelet heeft mij menigmaal breeduit doen glimlachen. Cynisme, sarcasme, satire, ironie; hij spreekt alle talen. Wat een heerlijke galgenhumor heeft die man.
Milko is na achttien jaar (soms) nog steeds verliefd. Dat verdient een lintje, want ik zou binnen een week al gillend zijn weggelopen voor mezelf. Volgens Milko zouden de meeste mannen hetzelfde doen. Ik zal er wel nooit meer achterkomen.
Maarten van Rossem weet zo goed de vinger op de zere plek te leggen. Een geestig heerschap met verstand van zaken.
Nick Urata kan mij met zijn prachtige stemgeluid zo ontroeren. Waarvoor eeuwig dank.
Middas dekkers interpreteert als geen ander natuur en evolutie in al haar eenvoud en weet dit op animerende wijze over te brengen.
† Ramses Shaffy toonde aan dat materialisme geen vereiste is om het leven te omarmen (bovendien maakte hij zeer mooie liedjes).
Mijn poes (nee andere) die het gevecht met de kanker aanging en een sterke vrouw bewijst te zijn. Mijn lekker ding: ik heb respect!
Gregorius Nekschot deinst er niet voor terug de wereld zijn cartoons te tonen. Leve dit pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting!
Mijn leraar Nederlands op de Havo was mijn steun en toeverlaat toen ik mijn vader verloor. Een inspirator pur sang, deze man. Als je al geen affiniteit had met taal en literatuur; met zijn mateloze geestdrift wist hij je evengoed te enthousiasmeren.
Mijn vrienden en vriendinnen die wel bijzonder bijzonder moeten zijn, aangezien ze mij nog altijd aardig vinden…
Lenie ‘t Hart heeft een hart voor zeehondjes. Zij wijdt haar leven aan zorg voor kwetsbare schepselen. Daarvoor heb ik bewondering.
† Theo van Gogh liet het leven omdat hij het verdomde zich monddood te laten verklaren. Triest, bijzonder triest.
Bisschop Muskens demonstreerde eens wat het ware gezicht van de kerk zou moeten zijn, door te stellen dat hij begrip heeft voor armen die een brood stelen en bijstandtrekkers die zwart bijverdienen. Ik denk (zijpad) dat Brabant onze meest vrijgevochten en sociale provincie is.
Wie ik verder vergeet te noemen die om welke reden ook mijn respect heeft.

Wordt wellicht vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 23 april 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers