Compositum

4 Simon

Je eigen legende waarmaken…

alchemistIn De Alchemist van Paulo Coelho maakt een jonge herder, op zoek naar de schat waarover hij droomde, zijn eigen legende waar. De weg ernaartoe is er een vol obstakels die alle deel uitmaken van zijn missie (Alles wat je moest weten, heeft de reis je geleerd.) Hij leert de taal van de wereld verstaan en de ziel van de dingen begrijpen. De tekenen wijzen hem de weg. Volharding brengt hem bij het einddoel.

Een verhaal vol symboliek dat feitelijk handelt over de vraag waarom we zo vaak vergeten ons hart te volgen; onszelf in plaats daarvan gelukkig wanen met de zekerheden waarbinnen we ons gevestigd hebben en zonder hoop of geloof berusten in een leven waarvoor we niet geboren zijn.

Coelho zet aan tot nadenken over de essentie van ons wezen. Luisteren we naar ons hart, dan zijn we allen zoekende. We vragen onszelf wie we zijn en waarom. Wat onze functie is binnen het grotere geheel. Noem het missie, noem het roeping. Wat we feitelijk zoeken is zingeving; een manier om invulling te geven aan een onbestemd en wankel bestaan.

Slechts enkelen hebben de moed om te vertrouwen op wat het hart hen ingeeft en alles achter te laten, op zoek naar een groter geluk (Wanneer je een beslissing neemt, duik je in een machtige stroom. ~ Ik ben bang dat het een grote teleurstelling wordt en daarom houd ik het liever bij dromen.)

Een groter geluk. Wat is dat dan? Allereerst moet je aanvaarden wat jouw missie op aarde is (luisteren naar je hart), dan moet je begrijpen waarom dit zo is (teruggaan tot de essentie) en uiteindelijk kun je je droom (je legende) verwezenlijken.

Elk mens bepaalt zelf wat dit geluk hem waard is en beschikt in dat opzicht over zijn eigen lotsbestemming. (Op een bepaald moment verlies je de controle over je eigen leven, en dan wordt dat beheerst door het noodlot. Dat is de grootste leugen van de wereld.) We kiezen er veelal zelf voor het leven te aanvaarden zoals het is.

Dat de jonge herder zijn missie volbrengt met vallen en opstaan, moet niet verbazen. Coelho sluit dicht aan op het wezen van de mens, die geboren wordt, dan sterft en tussen beide bedrijven door de nodige obstakels moet overwinnen. In de kern is ons leven werkelijk zo eenvoudig.

De auteur waarschuwt: wie zijn eigen legende wil waarmaken, moet zich voortdurend bewust zijn van de wereld en van alles wat zich daarbinnen afspeelt, zonder ook maar een moment de aandacht voor de eigen droom te verliezen. Als je daarbij denkt aan opgeven, heb je bij voorbaat verloren.

Ik was al doende mijn eigen legende waar te maken. De weg ernaartoe is er een van schrijven en schrappen, van vertrouwen en vertwijfeling, van creatie en vernietiging, van eindeloos veel inspanning. Opgeven zal ik nooit. Daarvoor vertrouw ik te zeer op mijn hart. En dat vertelt me dat ik in mijn droom moet geloven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 april 2010 door in Persoonlijk, Uit mijn boekenkast.

Archief

Blog statistieken

  • 8.927 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers