Compositum

4 Simon

Laat zien dat je een vrouw bent!

vrouwelijknaaktVele jaren lang stak ik mijn voeten in het meest lompe schoeisel dat je bedenken kunt en mijn lichaam in vormloze slobbertruien en nietszeggende broeken die evengoed voor een mannelijk publiek gefabriceerd hadden kunnen zijn. Eens resumeren hoe dit zo is gekomen.

Zo rond mijn zeventiende besteedde ik redelijk wat aandacht aan de vrouw in mezelf. Ik droeg veel zwart, gecombineerd met vrolijke kleuren. Prachtige hoedjes, veel sieraden, ja zelfs rokjes. Ik gebruikte aanzienlijk meer make-up dan tegenwoordig. Christus… ik lakte soms zelfs mijn nagels!

Dan ruilde ik het studentenbestaan in voor het werkende leven. Ik ging me anders kleden. De jobs die ik had, waren doorgaans typische mannenbaantjes. Zagen, frasen, boren, lassen, heel de dag door. Geen ideale omgeving voor blote benen en tierelantijnen. Het paste bovendien niet bij m’n lijfspreuk: ik ben hier om te werken; niet om mooi te zijn.

Een tijd lang bewandelde ik de gulden middenweg. Strakke korte broekjes met legerkisten eronder. Waarschijnlijk zag het er niet uit, maar ik vond het best stoer. Als de kisten me op den duur geen lichamelijk ongemak hadden bezorgd (mijn kuiten raakten erdoor vervormd), zou ik ze waarschijnlijk vandaag de dag nog hebben gedragen.

Ik spreek over een periode van zo’n twintig jaar waarin ik amper enige aandacht besteedde aan kleding en uiterlijk in het algemeen. De kapper… wazzdat? Ik knipte zelf de puntjes weg of keek mijn moeder lief aan. Kleding kopen? Alleen als ik er echt niet meer aan ontkwam. Ik had (en heb nog steeds) niet de discipline om elke dag opnieuw uren voor de spiegel door te brengen.

Een combinatie dus van gemakzucht (ik heb belangrijker zaken te doen dan mezelf op te tutten), voldoende zelfvertrouwen (men neemt mij maar zoals ik ben), soms juist onzekerheid (jurkjes en ik liggen elkaar niet zo) en een aanpassen aan de omgeving (het gros van mijn tijd breng ik door op het werk). Toch… zo nu en dan openbaart zich een sluimerend verlangen. Het verlangen om een mooie vrouw te zijn.

Schoonheid manifesteert zich wat mij betreft vanuit het innerlijk van de mens. De buitenkant is slechts een verpakking, maar geen onbelangrijke. Ik had best iets langer willen zijn, minder brede heupen willen hebben, steviger haar, een slankere buik, twee even grote tieten, een zonbestendige huid, eczeemvrije handen en voeten, en godbetert: ik zou een spreekwoordelijke moord doen, kon ik daar mijn eigen tanden mee terugkrijgen!

Het laatste ligt nog wat gevoelig. Ik bestrijd intussen de mentale pijn maar met humor, omdat ik me geen betere remedie kan bedenken. Los van dit cosmetisch ongerief ben ik door de bank genomen tevreden met mezelf. Ik zou namelijk evenveel positieve zaken kunnen opnoemen. Misschien zelfs meer.

Waarom die latente wens om mooi te zijn, om vol zelfvertrouwen de wereld tegemoet te treden? Mijn laatste vraag is tevens het antwoord. Voel jezelf goed en je straalt dit uit. Un fait accompli. Of dat nu in een jurk is of in legerkisten, doet er eigenlijk niet toe. Op dit moment is het typische vrouwenkleding waarin ik me goed voel.

Het zal wel zijn omdat ik een vrouw ben. Weliswaar een afwijkende, maar kennelijk is dit niets alleszeggend. Je kunt uiteindelijk je ware aard toch niet verloochenen. Ik kreeg een rok, en nog een en nog een. Vandaag kocht ik een jurk. Nu nog leren op hoge hakken te lopen zonder de godganse dag door helse krampen te worden gepijnigd. Misschien word ik nog wel eens een echte dame…

Naaah.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 13 april 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers