Compositum

4 Simon

Serpula lacrymans

huiszwamDe afgelopen achttien jaar leefde ik in een bouwval. Ik weet niet beter. Wat ik wel weet is dat het niet altijd leuk is om thuis te komen. Zeven jaar geleden hielden we voor het eerst wat geld over om te renoveren. Vijf jaar lang hield Milko vol. Elke dag een beetje. Het zal je nog verbazen hoe ver je komt met zo’n instelling.

Een lelijk organisme gooide roet in het eten. Serpula lacrymans is de naam. Deze huiszwam (wij hadden er voordien nooit van gehoord) kan zich onder bepaalde omstandigheden manifesteren. Aanwezigheid van hout is een eerste vereiste. Tel daarbij op de juiste dosis licht en luchtvochtigheid en het monster voelt zich prima thuis. Vermeldenswaardig feit: ons huis bestaat bij de gratie van hout.

Het stuk ellende nestelde zich in de kruipruimte van het eerste vertrek dat volledig was opgeknapt. Bij ons heet dat: de ruwbouw is af. Wanden en vloer geïsoleerd, gipsplaten tegen de muren en tegen het plafond. Het zag er echt netjes uit. Twee jaar later bleek het ding de vloer goeddeels te hebben weggevreten. Het lurkte tegen de onderkant, waardoor het voor ons niet zichtbaar was.

Met pijn in het hart dan maar de vloer gesloopt. Authentieke planken, die ik zo graag had behouden. Ons angstig vermoeden werd al rap bevestigd: het ding was ook aan een wandeltocht achterlangs de muren begonnen. We hebben uiteindelijk heel de handel weer kunnen afbreken. Dat gold eveneens voor het toilet dat via een kastwand met de kamer in verbinding staat. Demotiverend? Och…

In de kruipruimte zag het rood van de gewoonlijk onzichtbare sporen. Vele lage roestbruin stof, overal waar je keek. Het heeft Milko ademhalingsproblemen opgeleverd. Hij slikt er nu nog medicijnen voor. Het organisme zelf had een omvang van bijna een meter en spuwde spinachtige draden uit in alle richtingen. Je moet wat als je niet lopen kunt.

Ik zocht contact met enkele instanties, waaronder een onafhankelijke. De man van Rentokil wist ons te vertellen dat er boorzuur aan te pas moest komen. Heel de kruipruimte moest leeggehaald (deze lag vol met zand, stenen en bouwafval), de muren moesten vanaf de buitenkant geïmpregneerd en weet ik wat al niet meer. Toen ik hem vroeg wat dat geintje kosten moest, was de beslissing snel gemaakt. Dat konden we niet betalen.

De onafhankelijke man had een beter verhaal. Hij bevestigde dat het organisme zo’n negen jaar sluimerend aanwezig blijft. Het was volgens hem niet nodig om er duizenden euro’s tegenaan te smijten. Gewoon zorgen dat de omstandigheden niet optimaal zijn en dit zo houden. Oké, goed. Maar dan…de vloerbalken waren aangetast en we durfden deze niet zonder meer te vervangen. Het is de ploert zijn voedsel tenslotte.

Intussen tweeëneenhalf jaar verder en amper van de schrik bekomen. Met het aangetaste hout hebben we vakkundig afgerekend: het kreng heeft gebrand in de hel. We hebben vaker gestookt dan eigenlijk nodig was. De laatste restjes besmette tempex zijn onlangs in de vuilcontainer verdwenen. Milko heeft enige tijd geleden de moed weer enigszins hervat. Mijn enthousiasme is nog ver te zoeken. Ik heb mijn geloof in het project gaandeweg verloren.

De zwam voelt zich vooralsnog beter thuis dan ik. Het is een paradox: hoeveel liefde ik ook voel voor dit huis, soms zou ik willen dat het afbrandde. We hadden altijd al weinig financiële reserve voor de renovatie. Als ik mijn functie eraan geef, zal er nog minder overschieten. Misschien wel niets. Het een of het ander kost me jaren van mijn leven. Er zit niets anders op, vrees ik, dan te accepteren dat ik in deze bouwval oud ga worden.

Welk een afgrijselijk vooruitzicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 7 april 2010 door in Persoonlijk.

Archief

Blog statistieken

  • 8.933 hits

Laat je e-mail adres achter om Compositum te volgen

Voeg je bij 6 andere volgers